12 Haziran 2013 Çarşamba

AKDENİZ'in PEGOLLOS'u KARADENİZ'in SERANDER'i

 Kuzey İspanya'da Tahıl ambarı olarak kullanılan PEGOLLOS yapısal ve kullanım şekli itibarı ile KARADENİZ yöresinde görülen yaygın yapılardan biri olan SERANDER ile benzer özellikler taşımaktadır.
Pegollos adlı Yapılar'ın ayak direği kesimlerinde Pilpayos adı verilen taş büyük levhalar vardır.Bu taşlar çeşitli hayvanların ve canlıların tahıl ambarına ulaşmasını engellemek amacı ile alınmış bir güvenlik önlemidir.
Tıpkı seranderler gibi yerden yüksekte ve ayak direkleri ile konumlandırılmış bu yapılar.Akdeniz'i Karadenizle köprülendiren Mimari Etkileşimlerden yanlızca biridir.

Konu Metni : Fatih ÖZTÜRK

























SERANDER

Serander Doğu Karadeniz Bölgesi'nde genelde kiler ya da tahıl ambarı olarak kullanılan tahtalardan yapılan genellikle dört nadiren altı, sekiz hatta oniki direkli küçük ahşapyapıların adıdır


Seranderler, dört tane direk üzerine oturtulur ve serandere çıkmak için herhangi ek bir merdiven yapılmaz, ayak olarak kullanılan dikmelerine ters koni biçiminde ağaç tekerler yerleştirilmiştir. Kişi serandere çıkacağı zaman merdiveni serandere dayar ve öyle çıkar, bunun amacı yabani hayvanların girişi ve çıkışı önlenmektir. Seranderlerin direkleri 100 yıl önceye kadar ardıç ağaçlarından yapılırdı. Şu an ise bunun için özel bir ağaç seçilmemektedir.
Bu serander direklerinin ardıç olması ve Karadeniz kemençesinin en güzel ses tınısını serander ardıç direklerinde bulması nedeniyle, kemençe yapımında eski serander direkleri kullanılır, ama günümüzde ardıçtan yapılan serander direğine rastlamak çok düşük bir ihtimaldir. Eski yıkılan seranderlerin direkleri genelde kemençeciler tarafından alınmıştır.
Serander Kaynak Vikipedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUM YAPMAK İÇİN,ÖNCELİKLE AŞAĞIDAKİ YORUMLAMA BİÇİMİ SEKMESİNDEN ANONİM'i TIKLAYINIZ.