19 Temmuz 2018 Perşembe



Akçakale'li Duvarcı Cemal'in Hazin Son'u

Akçaabat İlçesinin Akçakale Kasabasında Geçimini Duvar Ustalığı ile sağlayan bir Cemal amca vardı iri kıyım orta boylu pek güçlü merhametli ve işini iyi yapan bir ustaydı.Kasabada Pek Sevilen Cemal Usta Yine bir gün bir iş için Akçakale Kıyı Mevkii Yakınlarında çalışıyordu.1968'in Yaz Aylarından Biriydi Ve Malum Hava Çok Sıcaktı.Cemal Amca Galiba bütün gün sıcaktan bunalmış olacaktı ki serinleme ihtiyacı ile iskele taşı diye tabir edilen,Akçakale'nin Kuzeydoğu Yönündeki Kayalıklara Gitti.Hava Dingindi Cemal usta yüzmeyi iyi biliyordu.ve Kendini Serin Sulara Bıraktı ve uzunca süre yüzdü...
Sonra Gökyüzü Kızıla Döndü Ve Güneş kayboldu.
Milyonlarca Yıldızın sahildeki taşları aydınlattığı Bir Yaz Gecesinde bir grup insan elindeki fenerlerle cemal,Cemal diye kıyıları ve gecenin sessizliğini yırtıyordu.
Sabahın ilk ışıklarına kadar Cemal usta arandı tarandı.kayıklarla küçük Akçakale koyunda bir aşağı bir yukarı salvolar yapıldı ama nafileydi Cemal ustanın küçücük bir izine bile rastlanmadı.sabahı feryat figan koptu çocukları karısı ve yakınları deliye dönmüş ve kendisinden gelecek güzel bir haberi bekliyorlardı.malum Cemal usta en son deniz kıyısında görülmüştü bu yüzden haber ne kadar hayırlı olabilirdi ki.
Sonra Beklenen Dalış Ekibi uzaklardan Akçakale limanına vardı.artık aramalar dalgıçlarla dönemin şartlarına göre yapılacaktı.Dalgıçlar meraklı ve endişeli kalabalığın içinde giyinip kuşanarak çok geçmeden suya indiler ekip bir kaç saat sürecek bir arama çalışması ile duvarcı cemal'i arayacaktı.ve bir kaç saat sonra duvarcı Cemal Akçakale kalesinin sarp kayalıklarla denizin birleştiği bir dip noktasında dönemin balık adamlarının mağara tabir ettikleri bir noktada bulundu.cansız bedeni mağaranın içerisinde yatıyordu.ekip duvarcı Cemal'i bulunduğu mağaradan çıkarmayı başardı.cesedi kıyıya getirdiklerinde kıyamet kopmuş en gürültülü ağıtlar yakılıyordu.evet duvarcı Cemal'in sonunu Akçakale kalesinin altındaki kayalıklar yazmıştı.Bugün 50 Yıla yakındır dillendirilen kasaba efsanesi gerçek olabilirmiydi ?insanları yutan dev anaforlar bir diğer tabirle canavar langozlar gerçekmiydi? bugün hala gizemini koruyan duvarcı Cemal olayı yakın tarihte de aynı noktada balıkçı bir kişinin Hayattan aynı şekilde kopması ile bir paralellik taşıyormu? Bu bir tesadüfmü ? bunu belki hiç bilemeyeceğiz.

Fatih ÖZTÜRK 

20 Temmuz 2018 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUM YAPMAK İÇİN,ÖNCELİKLE AŞAĞIDAKİ YORUMLAMA BİÇİMİ SEKMESİNDEN ANONİM'i TIKLAYINIZ.